Köttfärspaj med sufflétäcke

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
0,5 dl sesamfrön
1 dl havregryn
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
1 stor finhackad lök
200 g champinjoner (helst färska, på burk går också bra)
2 msk smör
2 tsk dragon (gärna färsk, men torkad går också bra)
1 msk kinesisk soja
2 tomater
150 g mjuk vitlöksost
1 msk senap
salt och peppar efter tycke och smak

Sufflétäcke:
1 dl crème fraiche
1 msk senap
0,5 dl hackad persilja
4 äggvitor

Blanda ihop degen och tryck ut i en pajform, 28-30 cm i diameter. Nagga pajbottnen och förgrädda den ca 10 minuter i 200 grader.

Bryn lök, svamp och köttfärs i smör. Salta och krydda med dragon. Tillsätt soja, senap och hackade tomater. Rör i mjukosten. Bred ut fyllningen i pajskalet.

Blanda crème fraiche, senap och persilja. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem med crème fraichen. Klicka ut och bred försiktigt sufflésmeten över köttfärsfyllningen. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Servera med en grönsallad.

Tips:

Släng inte gulorna som blir över från sufflétäcket. Gör en hemgjord aioli! Så här enkelt är det: Pressa 2-3 vitlöksklyftor i en skål. Vispa ner de 4 äggulorna och fortsätt sedan att droppvis (eller i tunn stråle) vispa 1-2 dl raps- eller olivolja. Smaka av med ca 0,5-1 tsk salt och 1-2 tsk äppelcidervinäger.

Byt ut nötfärsen mot quornfärs eller ”rotfruktshack” för en vegetarisk paj. Också gott!

Servera pajen med en grönsallad och en klick hemgjord aioli eller låt den göra sällskap på buffébordet. Njut av härligheten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *