Hummersoppa

4-6 port
1 stor eller 2 små humrar
2 msk smör
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 timjankvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 l fisk- eller skaldjursbuljong
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin
salt
cayennepeppar

Skrubba grönsakerna och tärna dem. Skalet ska vara kvar på morot och selleri för bästa smak. Dela hummern på längden och ta ur köttet. Krossa klorna och ta hand om köttet. Skölj skalen och torka dem i ugnen, mortla/krossa dem sedan i små bitar/pulver. Värm smör i en kastrull på medelvärme. Fräs hummerskalen med lök, morot, selleri och lagerblad i smöret under omrörning i ca 10 min, tills det doftar hummer. Ta av kastrullen från värmen och rör i mjölet. Häll över varm buljong och tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin och konjak. Låt sjuda 20 min utan lock. Häll i grädden och koka upp. Smaka av med salt, cayennepeppar och eventuellt mer vin. Sila soppan och lägg i fina bitar av hummern och värm försiktigt, eller servera hummerköttet vid sidan av. Färsk hummer läggs i de sista 10 minuterna. Servera gott bröd till eller varför inte hemgjorda brödsticks (ostgratinerade bröd skurna i smala remsor). Dekorera med färsk timjan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *