Vill du bjuda på något roligt och oväntat men framför allt riktigt gott? Stora, maffiga och saftiga köttbullar med ost omhuldade av lök, lindade i bacon och penslade med BBQ-sås. Grundreceptet till de här baconbomberna är hämtat från Traegers Grillar. Jag har sett såna här bacongrejer i de sociala flödena flera gånger och ville testa, och ja, det blev lika gott som utlovat.
4 port
500
gram köttfärs
100 g fetaost
4 gula lökar
4 msk persilja
1 msk farinsocker
1 msk chilisås
1 tsk soja
1 tsk Worcestershiresås
1 dl havregryn
salt och peppar
2 paket bacon
8 msk BBQ-sås
Skala
lökarna och skär av botten och toppen på dem. Skär itu lökarna och lägg undan
de största, yttersta lökskivorna, 16 skivor av de största.
Finhacka resten av löken. Blanda ihop köttfärs, hackad lök, persilja,
farinsocker, chilisås, soja, Worcestershiresås, havregryn, salt och peppar
till en smidig färssmet.
Skär fetaosten i 8 bitar. Forma färsen till 8 lika stora köttbullar. Tryck in
en ostbit i varje köttbulle och nyp ihop. Lägg två av de undanlagda lökskivorna
runt varje köttbulle, så de formar ett ”lökhölje” runt om. Linda
varje lök-köttbulle med 2-3 skivor bacon, så att hela köttbullen täcks (använd
ev tandpetare för att hålla baconet på plats).
Lägg köttbullarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och värm dem på 200
grader i ca 40 minuter.
Ta ut bollarna och pensla dem rikligt med BBQ-sås. Lägg dem på grillen tills
baconet blir krispigt och får fin grillfärg.
Servera gärna tillsammans med en härlig sallad med mycket frukt och grönt.