Kraschad potatis

Potatis, å älskade knöl!
Potatisen har varit en viktig basvara i det svenska köket i flera hundra år. Den är god, mättande, närodlad, billig, klimatsmart, fullsmockad av vitaminer och mineraler och kan varieras i det oändliga. Ändå har den blivit så orättvist behandlad på sistone. Mobbad av en rad dieter. ”Jag försöker skära ner på kolhydrater. Jag äter inte potatis” Det är rätt många gånger man hört detta. Jag träffar ibland på barn som är rädda för potatis. De har väl hört de vuxnas kommentarer. Ja, även jag själv åt sparsamt av potatis under en tid. Men det har blivit ändring på det. Denna älskade knöl förekommer ofta i vårt kök numera, kokt, råstekt, uppstekt, rostad, pressad, mosad, i soppa, i sallad, i paj, i gratäng, i bröd eller som ensamrätt tex rårakor med bacon och rårörda lingon till. Så jag säger det, ät potatis gott folk! Här är recept på kraschad potatis, potatis som först kokas, kraschas och avslutas i ugnen. Gott till allt!

4 port
1 kg potatis
100 g smör och eller olja
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad eller färsk rosmarin
Salt & peppar

Koka potatisarna mjuka med skal, låt rinna av. Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och blanda med pressad vitlök, salt och peppar. Lägg potatisarna på en plåt och “krascha” dem med en slev eller potatisstöt. Pensla dem med vitlökssmöret och strö på rosmarin. Baka dem gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Servera med önskat tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *