David & Nadia, Sydafrika

24 oktober 2017 begav vi oss till Malmesbury i Swartland. Swartland är ett mycket varmt område, men vi får lära oss att den stora variationen i dygnstemperatur mellan natt och dag verkligen påverkar vinerna. I Swartland pågår också mycket experimenterande, och här återfinns flera små ”garageproducenter” som blivit vinkändisar bara över de senaste 5 åren. Detta område, enligt många i vinvärlden är det som ”kokar” mest just nu i Sydafrika. Kanske beror det på att det finns många små egendomar som drivs av unga vinmakare med sina egna idéer om hur ett vin ska göras. Vi passade på att besöka David and Nadia Sadie, stjärnskott på den Sydafrikanska vinhimlen. David har erfarenhet från flera kända gårdar i Europa och Nya Världen, något han tillsammans med Nadia överfört till egen produktion i Swartland. Idag bedriver de ett ekologiskt jordbruk med ett minimum av intervention i källaren. Druvor typiska för Swartland dominerar även här med Syrah, Grenache, Carignan m.fl. på den röda sidan och i huvudsak Chenin Blanc på den vita.
Vi började prova David & Nadia Chenin Blanc 2016. Druvor från 6 gårdar, både bush-druvor och ”vanliga” druvor. Lagring på gamla franska ekfat. De tillverkar 5000 flaskor per år av Chenin Blanc och 40000 totalt av alla viner. Fruktigt, lätt och elegant!
Vi provade en till Chenin Blanc, City on a Hill, 2016, av assisterande vinmakaren André Bruyns. Vin från 2 gårdar och egentligen en blandning av Chenin Blanc 92% och Viognier 8%. Ganska hög syra, inte så mycket frukt.
Tredje vinet att prova var David and Nadia, Aristargos 2016. Druvor från 12 gårdar. En blandning av Chenin Blanc 50%, Viognier 20%, Roussanne 12%, Sémillon 10% och Clairette blanche 8%. Fruktigt, lätt och elegant!
Första röda vinet att prova var David & Nadia Grenache 2016. Ren, fin frukt. Ljus röd färg. Tanniner, elegant, lång eftersmak.
David & Nadia Elpidios 2015. Druvor från 7 gårdar. Carignan 39%, Syrah 31%, Pinotage 16%, Cinsaut 9% och Grenache 5%. Otroligt elegant! Ett av de bästa röda vi testat på denna resa.
David & Nadia Pinotage 2016. Inte så fruktigt, ren, fräsch, elegant. Mycket tilltalande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *