Botanica, Sydafrika 23 okt 2017

Idag, 23 oktober 2017, har vi på förmiddagen besökt Ginny Povall som buteljerar sina viner under namnet Botanica. Ginny, eller Virginia som hon egentligen heter, är självlärd vinmakare från USA där hon började göra vin. Idag har hon egna odlingar, ca 40 hektar, men köper även in från andra lägen i Sydafrika för att kunna göra viner som hon vill ha dem. Förutom vin odlar hon också blommor, Sydafrikas nationalblomma Protea.
Ginny’s viner har fått mycket uppmärksamhet lokalt och fina utmärkelser. Ginny sa att hon aldrig tidigare haft så stor grupp på provning tidigare som vår grupp (vi är drygt 20 pers), så vi skulle inte få plats i vineriet, så vi fick komma till hennes Guest House istället. Det var hur fint som helst, och charmigt att hon inte hade lika glas till oss alla ?. Hon har låtit en konstnär göra jättesnygga etiketter till vinerna, snygga blommor från området på svart botten.
Vi började prova Semillon 2016. Druvor från Elgin. Hon producerar bara 660 flaskor per år av denna, så vi hade tur som fick prova. Ren, fräsch och elegant!
Nästa på tur var Chenin Blanc 2015. Den gör hon 6000 flaskor per år av. Mycket frukt, runt, bra struktur, fräsch och elegant. Druvorna kommer från 58 år gamla stockar, vilket nog spelar roll. Vi köpte med hem av denna ?
Sedan fick vi prova Pinot Noir. Produktion 4000 flaskor per år. Druvor från tre olika lägen. Fin frukt, elegant, inte för rökig, ljus klar röd färg. Fantastisk!
Vi avslutade provningen med ”Fire lily” Straw Wine från tre årgångar. Endast 86 gram socker, alkoholhalt 13,6%. Tydlig aprikos och persika. Mycket gott dessertvin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *