Vinbladsdolmar

Smakrika, citronsyrliga vinbladsdolmar finns det många olika varianter av i Mellanöstern och länderna runt Medelhavet. Passar som fräscha små munsbitar på buffébordet eller så kan de ätas som ensamrätt med tex sallad, yoghurt och lite bulgur.
Att linda in kött, ris, linser med mera i blad från kål eller vinplantor är en gammal tradition och fantastiskt gott. Svartvinbärsblad fungerar ypperligt. Plocka av bladen innan blomning medan de är som bäst. Ordet ”dolma” kommer från turkiskan och betyder ”att fylla i”. Här bjuder jag på härliga vinbladsdolmar.
Visst är det lite pyssligt att rulla in dessa små dolmar, men det är värt varje minut. Färsen ska egentligen blandas med krossade tomater och tomatpuré, men jag åt mina första vinbladsdolmar med russin i färsen och sedan dess är jag fast vid det.

Ca 30 st
450 g vinblad i lag
600 g lamm-, nöt- eller blandfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2-3 dl kokt ris
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 dl russin
1 dl persilja
1 msk färsk hackad mynta
0,5 dl olivolja
2 citroner, saft och lite zest
salt och grovmalen svartpeppar

Finhacka lök och vitlök. Stek i lite smör eller olja ett par minuter.
Skölj vinbladen under rinnande kallt vatten eller i vattenbad för att få bort lite av saltet. Blanda färsen med lök, kokt ris, kryddor, örter, salt och peppar. Lägg ut vinbladen på en arbetsbänk med undersidan uppåt. Bladets spets uppåt och nedre delen mot dig själv. Om bladen har skaft, klipp i så fall bort dem. Lägg en matsked av färsblandningen på varje blad. Vik in sidorna av bladet ovanpå färsen. Rulla sedan nedifrån uppåt tills färsen är helt inbakad i bladet. Lägg dolmarna tätt i en kastrull. Börja på nästa lager så fort ett lager är fullt.
Häll på citronsaften, olivolja lite salt. Fyll med några dl vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt de småputtra i 45-50 min (det ska finnas lite vätska kvar i kastrullen). Ät kalla som varma, de blir godare när de stått till sig några timmar eller till följande dag. Stapla dolmarna på ett fat, garnera med ätliga blommor, lime eller citron och tex torkade tranbär. Servera med tsatsiki och lite bulgur med grönsaksfräs.
Njut!

TIPS:
Det finns en mängd olika vinblad att välja på. I saltlake på glasburk, vakuumförpackade eller djupfrysta. Färska kan man hitta när det är säsong för dem men de ska kokas ganska länge för att inte bli trådiga. Våga plocka svartvinbärsblad innan blomning och se till att koka dem mjuka och följsamma. Svartvinbärsblad är ganska små men det går bra att lägga dem omlott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *