Savoykåldolmar

Ett par klassiska kåldolmar med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt. Finns det något bättre? Jo, dolmar av savoykål, en mildare släkting till vitkålen… Det är säsong för alla typer av god och nyttig kål, och dit hör även savoykålen, så passa på att göra savoykåldolmar!

4 port ca 20 st
1 savoykålshuvud
500 gr fläsk-, nöt- eller lammfärs
1 gul lök
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 msk kalvfond
salt och peppar
ca 25 gram smält smör

Förväll lossade kålblad i lättsaltat vatten. Det går annars att använda bladen som de är men med ett dopp i kokande vatten blir de följsammare. Blanda alla ingredienser till en smidig och ganska lös färs. Sätt ugnen på 225grader. Klicka ut färsröra på kålbladen och rulla ihop till små dolmar. Lägg i en ugnssäker form med skarven neråt och häll över smält smör. Stek i ugnen ca 20 min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *