Fyllda zucchinibåtar

Snart är det säsong för zucchini. En bra grönsak som fungerar ihop med det mesta. Här har jag fyllt och gratinerat några ”zucchinibåtar” med en kryddig indisk linsgryta.

3 medelstora zuccini
1 msk rapsolja
1 finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad ingefära
4-6 dl vatten (tillsätt lite allteftersom, beroende på hur lös du vill ha grytan)
2,5 dl röda linser
1 tsk spiskummin
ev 1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kardemumma
1 tsk kanel
en knivsudd cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
några körsbärstomater
2 dl riven Västerbottensost

Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Jag använde en glasskopa och det funkade jättebra. Hacka och fräs det urgröpta i en panna med lite olja, salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader. Ugnsbaka zucchinibåtarna medan du gör linsgrytan.
Fräs lök, vitlök och ingefära ett par minuter under omrörning på medelvärme. Tillsätt kryddorna, rör om och fräs ytterligare en minut. Tillsätt linserna och rör om. Häll i vatten och salt och låt småkoka under lock ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Rör om så att det inte bränns i botten och tillsätt mer vatten vartefter om det behövs. Rör i tomatpurén i linsgrytan. Rör tills det är ordentligt blandat och koka några minuter till på svag värme.
Fyll zucchinibåtarna med linsgryta, fräst zucchinihack, körsbärstomater och Västerbottensost. Gratinera ca 15 min. Garnera med lite färsk koriander.
Vill man ha det lite matigare, servera bulgur och en kall yoghurtsås till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *