Salmorejo – Andalusisk tomatsoppa

Om det blir tryckande sommarvärme så gör en Salmorejo! Det är en spansk, kyld tomatsoppa från Cordoba, Andalusien. Soppan påminner om Gazpacho men är mycket tjockare i konsistensen och mer mättande. Jag har ett minne från Granada då vi blev serverade varm Salmorejo och det var nog den bästa tomatsoppa jag någonsin ätit. Receptet är enkelt. Använder man sig av solmogna tomater och får till rätt mängd av salt och vinäger blir det fantastiskt gott!

4 port
1 kg riktigt mogna tomater
1 röd paprika
3 skivor torrt ljust bröd
3 vitlöksklyftor
3 hårdkokta ägg
2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
1 dl olivolja
salt

Till servering:
några skivor serranoskinka
hårdkokta ägg
färsk persilja

Grovhacka tomater, paprika och vitlök och lägg i en skål. Riv eller skär brödet och lägg i skålen. Häll i olja, sherry och ett hackat ägg. Mixa. Smaka av med salt, peppar och ev mer sherry/vinäger. Droppa i lite vatten om soppan känns för tjock. Ställ kallt en stund.
Riv eller skär skinkan i mindre bitar, hacka övriga ägg och persilja. Soppan skall serveras kall med tillbehören vid sidan om. Men, som sagt, den där gången i Granada hade de gjort ett uppkok innan servering. Soppan på bilden är också varm.

Tips: Använd mandel eller cashewnötter istället för bröd för att göra soppan glutenfri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *