Söt-syrliga citronbagels

Jag fick för mig att baka bagels med citron härom dagen. Det blev en härlig smak och balanserad sötma. Gott med smält smör i de varma, nygräddade bagelsen. Vill man förstärka den sötsyrliga smaken ytterligare går det fint att bre på lite lemoncurd också 🙂

Deg till ca 14 st
25 g jäst
4,5 dl vatten
0,5 dl citronsaft
zest från 1 citron
0,5 dl socker
2 msk smör
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl (byt ut några dl vetemjöl mot grahamsmjöl för grövre bröd)

Till kokning
2 l vatten
2 msk strösocker

Garnering
ägg att pensla med
pärlsocker eller blåa vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, citron, salt och socker. Lägg i smör. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen ca 5-10 minuter. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Ev behövs mer mjöl. Dela degen i 14 bitar och rulla dem till bollar. Gör ett hål i mitten av bullen med hjälp av ett finger och snurra runt degklumpen lite för att vidga hålet. Att få det jämnt och fint är till en början lite knepigt, men efter några försök kommer rätta knycken. Försök gör ganska stora hål, annars jäser de igen. Låt jäsa ca 30 min på mjölat bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°C.
Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt de sjuda ca 1 minut på varje sida.
Ta upp dem med en hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med pärlsocker eller vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna på galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *