Bagels

Bagels är en upplevelse både att baka och att äta. Kokningen ger bageln den rätta kompakta och lite tuggiga konsistensen. Bagels är godast samma dag de är bakade, men räcker de i flera dagar så rosta dem gärna. En klassisk fyllning är färskost och rökt lax.

15-20 st
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Till kokning
2 l vatten
2 msk strösocker

Garnering
sesamfrö eller vallmofrö

Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till ca 37° C. Häll vattnet över jästen och rör ut den. Tillsätt honung eller sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den. Ev behövs lite mer mjöl.
Dela degen i 15-20 bitar och rullar dem till bollar. Gör ett hål i mitten av bullen med hjälp av ett finger och snurra runt degklumpen lite för att vidga hålet. Att få den så jämn och fin som möjligt är lite knepigt, men efter några försök brukar man få in rätta knycken. Försök gör ganska stora hål i bollarna, annars jäser de igen.
Lägg dem på mjölade bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C.

Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt de sjuda ca 3 minuter. Vänd dem en gång under tiden. Ju längre koktid ju segare bagels.
Ta upp dem med en hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö på sesam- eller vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna på galler.
Servera gärna med färskost och rökt lax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *