Supergoda semlor

Det närmar sig fettisdagen. Därför tänkte jag det kunde passa riktigt bra med ett recept där du har den klassiska semmelbullen med härlig kardemummasmak, men med extra god hemgjord fyllning med en liiiten touch av konjak. Här på bilden minisemlor, vill man kan man ju ta två eller kanske till och med tre 🙂

75 g smör
2 dl havremjölk, havregrädde eller mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemummakärnor
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling

Hemgjord mandelmassa
150 g sötmandel
1 dl socker
Lite havremjölk, mjölk, grädde eller vatten
1 tsk konjak

Mixa mandlarna till ett fint pulver. Tillsätt socker, vätska och några droppar konjak och mixa lite till.

Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, smör och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 60 min. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut runda släta bullar i valfri storlek (ca 20 små eller 12 normalstora). Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader mitt i ugnen 7-12 min beroende på storlek av bullarna.
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med hemgjord mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *