Rostad sötpotatis- och majssoppa

Genom att först rosta majs, rotsaker, lök och vitlök i ugnen får sötpotatissoppan en fylligare smak. Toppa soppan med mer rostad majs, knaperstekt bacon, rostade frön eller nötter. En slät soppa blir desto läckrare med en knaprig topping!

4-6 port
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
350 g sötpotatis
300 g morötter
400 g passerade tomater
150 g majs
2 msk rapsolja
1 röd chili
1 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5-1 l vatten
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
ev lite citron

Sätt ugnen på 250°C. Skala lök, vitlök, sötpotatis och morötter. Skär i grova bitar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med majs. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen ca 40 minuter tills ingredienserna börjar få färg och rotsakerna mjuknar.
Ta ut formen och lägg ca 1 dl majs (för 4 port) åt sidan. Häll resterande grönsaker i en kastrull tillsammans med en delad och urkärnad chili. Tillsätt vatten. Mixa slätt. Koka upp. Smaka av med salt, peppar och ev lite citron.
Servera soppan med rostad majs och antingen frön, nötter eller smått hackad knaperstekt bacon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *