Alla hjärtans bullar

Tänk att bullar smakar så olika beroende på vem man blir bjuden på fika av. Det är så många moment i bullbaket, vilken sorts mjöl, fett, krydda, vätska, hur mycket salt och socker som används och jäsning, temperatur, knådning, vad bullarna penslas med och vilken ugn man har, ja, i princip finns det lika många olika sorters bullar som det finns hushåll.
Här har jag bakat hjärtformade bullar eftersom det närmar sig Alla hjärtans dag. Så som jag brukar satte jag degen kvällen innan baket och lät den kalljäsa under natten. Mer smak utvecklas på det sättet.
Smöret behöver ej smältas innan det tillsätts enligt de lärda, men jag gjorde precis tvärtom och brynte det och lät det svalna innan det blandades i degen. Jag vispade smöret medan det bryntes för att inte mjölksockret och proteinet skulle brännas i botten. Vid 155 grader är det färdigt, då doftar det ljuvligt nötigt gott!
Likaså brynte jag smöret till fyllningen. Smaken på bullarna påminner om det min dagmamma bakade när jag var liten. Oemotståndligt gott!

25 g jäst om degen skall kalljäsa under natten, annars 50 g
2 dl grädde
3 dl vatten
1-1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g brynt och avsvalnat smör
1,3 l vetemjöl ca

Fyllning
100 g brynt och avsvalnat smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1 msk vetemjöl

Bryn smöret och låt det kallna. Blanda alla ingredienser som vid ett vanligt bullbak och knåda tills degen är elastisk och slät. Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme, men gärna i kylen över natten. Förbered fyllningen. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla in mot mitten från båda håll. Skär i 2-3 cm bitar, nyp till lite så det blir hjärtform.. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur minst 1 timme. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 250 grader i 10 minuter. Servera nygräddade och frys in dem som blir över.
Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *