Lutfisk med goda tillbehör

Lutfisk är ett måste till jul för en del. Hemma hos oss brukar den bli bortprioriterad, men idag serverade vi den på julbordet och det blev en positiv upplevelse. Förutom den nostalgi vi kände så tyckte vi att det smakade riktigt bra också 😉
Fisken kan antingen kokas i vanlig ugn, mikrovågsugn eller i en gryta ovanpå spisen. Vi tillagade den i ugnen och serverade med kokt potatis, vit sås, gröna fina ärtor och friterad rotselleri. Superbra kombo!

Lutfisk
1,5 kg lutfisk, urvattnad, vacuumförpackad
2,5 tsk salt
Skölj fisken och lägg den i ett ugnssäkert fat med höga kanter. Strö på salt och täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka ca 40-60 minuter i 225 grader beroende på fiskens tjocklek. Häll bort vattnet.

Vit sås
50 g smör
0,5 dl mjöl
4 dl mjölk
2 dl grädde
Salt
Nymalen vitpeppar
Ev. 0,5 tsk riven muskot

Fräs mjölet i smör och rör ut det väl. Vispa i mjölk och grädde lite i taget.
Låt koka under omrörning i minst fem minuter på svag värme. Smaksätt med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.

Friterad rotselleri
Ca en halv rotselleri
100 g smör

Skala och skär rotsellerin i tunna strimlor. Fritera i smör i en varm stekpanna eller kastrull tills strimlorna fått en ljusbrun färg.

Servera lutfisken med friterad rotselleri, kokt potatis, vit sås och gröna ärtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *