Halstrad hummer med palsternacka och rosmarin

Hummer brukar vara en festlig förrätt på nyår. Här är ett trevligt tips till ca 4 personer

1 stor eller 2 små humrar
2 dl rapsolja
1 bit purjolök (10 cm), hackad
3 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 lagerblad
½ röd paprika, hackad
1 tsk tomatpuré
300 g palsternacka
1 msk citronsaft
1 tsk honung
1 dl vitt vin
1 kvist rosmarin
Lite salt

Dela hummern och plocka ur köttet. Ställ in i kyl så länge.

Gör en hummerolja genom att grovhacka hummerskal och fräs lätt i oljan i en kastrull på svag värme. Tillsätt purjo, vitlök, timjan, lagerblad, paprika och tomatpuré. Rör om och låt kastrullen stå på svag värme 30 minuter. Sila av och ställ åt sidan så länge.
Skala och skär palsternackan i slantar. Låt palsternacksslantarna puttra i citronsaft, honung, vitt vin, rosmarin och ca häften av hummeroljan tills de är mjuka. Smaka av med salt.
Halstra hummerbitarna lätt i resterande hummerolja.
Lägg palsternacksslantarna och hummern på tallrik. Häll över rosmarinskyn. Servera.

TIPS! Om det blir kvar något av hummeroljan så spara i en liten glasburk i kylen och smaksätt tex potatismos eller en fiskrätt en annan dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *