Stek med mörk sås och rostad pumpa till Allhelgona

Den för Sverige ganska nya traditionen Halloween firas den 31 oktober i USA. Några svenskar firar idag, i helgen som var, nu på fredag 4 november eller inte alls.
I vår familj hoppar vi oftast över halloween, men däremot förknippar vi allhelgona med kärlek och värme, en helg för eftertanke, att samlas med släkt och vänner, kanske tända minnesljus på gravarna. Det är rofyllt och vackert ute på kyrkogårdarna med alla tusentals ljus i kvällsmörkret.
Här bjuder jag på helstekt fransyska med svart sås, rostad pumpa, paprika och kantareller som kan passa som huvudrätt på Allhellgona.

1 kg fransyska

Glaze:
2 tsk svartpeppar
1 msk anis
1 msk timjan, gärna färsk, annars torkad
1 dl soja
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
2 krm torkad ingefära
Salt

Blanda ihop ingredienserna till glazen och gnid in den putsade steken. Stoppa in en stektermometer på tjockaste delen och tillaga på 150 grader tills termometern går upp till 72 grader för rosa kött. Själv låter jag steken nå upp till 80 grader innan jag tar ut den. Det kan ta ca 2 timmar beroende på stekens storlek och form. Låt svalna. Skiva köttet tunt. Värm ev någon minut i ugnen innan servering.

Ugnsrostad pumpa och paprika
1 kg pumpa, helst butternut
1 gul paprika
1 orange paprika
0,5 dl rapsolja
2 hackade vitlöksklyftor
Salt

Halvera och skrapa ur fibertrådar och frön från pumpan, skär den i klyftor. Skölj och skär paprikorna i bitar. Lägg pumpa och paprikor på plåt med bakplåtspapper. Vänd runt i olja, vitlök och salt. Rosta i mitten av ugnen i 225 grader ca 30 min tills pumpan känns mjuk.

Mörk rödvinssås
5 dl rödvin
2 schalottenlökar
3 dl reducerad sky (från steken)
2 msk oxfond
1 msk sirap
1 msk soja
100 g smör
salt och peppar

Hacka schalottenlöken och fräs den glansig i lite smör. Låt löken koka med rödvinet tills 1/3 återstår. Tillsätt sky, fond, sirap och soja och låt det reducera till hälften, cirka 15 minuter. Sila såsen och rör i kallt smör. Smaka av med salt och peppar.

Smörstek lite kantareller för ytterligare piff till denna allhelgonarätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *