Ciabatta

Så gott ett bröd kan bli av bara fyra ingredienser! Vetemjöl, vatten, jäst och salt och resultatet blir ett ljust, luftigt och fantastiskt bröd. Först görs en fördeg som får jäsa ett dygn. Sedan blandas fördegen med mer deg och får jäsa ytterligare ett par timmar innan det är dags för gräddning.

Dag 1 – fördeg, ca 1 dygn innan baket

3 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 g jäst
Vispa eller rör ihop i en bunke. Täck med plast eller lock och låt stå i rumstemperatur i ca 1 dygn.

Dag 2 – bortgörning (blandning av fördeg med mer degspad)

Fördegen från igår
13 dl vetemjöl
5 dl vatten
15 g jäst
1 msk salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda eller tex en ugnsform. Låt jäsa 1-2 timmar. Vik under tiden degen tre gånger genom att ta tag och dra lite i den och vik in mot mitten från alla fyra håll.
Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord. Den kommer att vara väldigt mjuk och elastiskt. Dela degen med degspackel eller vass kniv i två stora bitar, eller i ca 14 småfrallor. Hantera dem varsamt så att inte luften går ur degen.
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme. Grädda bröden mitt i ugnen, frallorna gräddas i ca 15 minuter och limporna i ca 25 min. Ta ut och låt svalna på galler. Avnjut dem t ex med en fin olivolja och en riktigt god ost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *