Nässelblinier med löjrom

Hej! Har du hunnit använda den brännande delikatessen nässlan till något gott denna säsong? Om inte så hinner du ännu. Nässla är jättegott i soppa, stuvning, pesto, bröd, paj, pannkaka, potatismos, ja listan kan göras lång. Har nässlorna vuxit sig för stora vid skörden, så ta bara toppen av dem, ca 1 dm. Annars kan man slå av nässlorna med lie eller klippa ner dem så växer det upp en ny omgång späda fina nässlor mitt i sommaren. Här bjuder jag på nässelblinier med löjrom, crème fraiche och rödlök.

4 port

100 g nässlor
0,5 dl gräddfil eller havregrädde
10 g jäst
2,5 dl 37 graders mjölk eller havregrädde + vatten eller havremjölk
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 äggula
1 krm salt
1 äggvita
smör till stekning

1,5–2 dl crème fraiche
ca 60 g löjrom
1 liten rödlök
några dillkvistar

Skölj nässlorna och förväll en stund. Ta upp, krama ur överflödig vätska och mixa med gräddfil eller havregrädde. Lös jästen i mjölk eller havregrädde. Tillsätt mjölsorterna, äggula (spara äggvitan), salt och nässelröra. Vispa smeten slät och låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Vispa äggvitan riktigt fast och vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp en plättlagg eller stekpanna med smör. Stek små, tjocka plättar på medelstark värme, ca 2 minuter på varje sida, tills de fått fin färg.
Toppa med crème fraiche, löjrom, tunna rödlöksringar, dill och lite citron. Serveras förslagsvis som en förrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *