Nässelbaguetter

Ett läckert bröd för den som gillar örter! Här har jag kavlat ut en ljus deg av grahams- och vetemjöl och en grön deg med en massa färska örter och nässlor i. De båda degarna är lagda på varandra och ihoprullade som när man gör bullar. Sedan när man skär i baguetten blir det ”rulltårtmönster”. Självklart behöver man inte göra två degar utan det går ju lika bra att blanda ihop allt i samma deg och få ett ljusgrönt bröd. Jag tyckte det var kul att göra två degar och få detta mönster. Satsen är ganska stor, halvera så blir det kanske mer lagom. Jag ska låta detta bröd få gästspela i menyn på Sörmjöle Bryggcafé i morgon. Ska bli kul att höra vad gästerna tycker 😉

Deg 1:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
3 tsk salt
1 msk honung
1 msk fänkålsfrön
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt olja, salt, honung, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.

Deg 2:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
3 tsk salt
1 msk honung
100 g förvällda nässlor
några kvistar färsk timjan, persilja, rosmarin, dragon, oregano, gräslök och ev lite örtsalt
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Gör på samma sätt som med första degen.

Kavla ut degarna till en kaka, lägg den ena på den andra. Rulla ihop till baguetter eller skär bitar som bullar som får jäsa övertäckta på bakpappersklädd plåt ca 30 minuter. Pensla med ägg eller olja och strö över sesamfrön och lite salt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 250 grader för bullbitar eller 15-20 minuter i 225 grader för baguetter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *