Godaste potatis- och rotsaksgratängen

Igår ordnade jag en läcker middagsbuffé till ett 50-årskalas. Det var allt från drinktilltugg, små bröd, sallader, snittar, minipajer, miniburgare, rödbetscheesecake, morotsbollar, rödbetsbollar, marinerad kallskuren kyckling, rostbiff och en krämig potatis- och rotsaksgratäng. Festen ägde rum ute i en loge och buffén dukades upp i ett tält. All mat var kall förutom gratängen som serverades rykande het i kantin med brännpasta under. Här kommer receptet på gratängen.

1 kg potatis
6 dl vispgrädde
1 kålrot
2 palsternackor
2 morötter
2 jordärtskockor
en liten bit rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
salt och peppar

Skala och skär rotfrukter och potatis i tunna skivor. Gör tunnare och mindre bitar av kålroten alternativt förkoka den lite eftersom den behöver längre tid än de övriga rotsakerna. Koka upp rotsaker och potatis i grädde ca 10 minuter. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs glansig i stekpanna med lite smör. Häll över potatis och rotsaker varvat med lök i ugnsform. Salta och peppra. Ev behövs mer grädde. Gratinera 20 minuter i 225 grader eller tills rotfrukterna är helt mjuka och gratängen har fått fin färg.

Vill man kan man förstås smaksätta gratängen med antingen lite riven muskotnöt, timjan, dragon eller varför inte strö över lite västerbottensost. Garanterat gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *