Blommig falukorv med morot- och rödbetspaté

Får det lov att vara lite ”matblommor” på tallriken!?

Morot- och rödbetspaté
300g morötter
300g rödbetor
2 dl kvarg
1 msk maizena
4 ägg
0,5 g saffran
2 krm spiskummin
salt och peppar

Koka rödbetorna hela tills de mjuknat. Skala och grovriv eller hacka dem. Riv morötterna grovt. Blanda morotsrivet med 1 dl kvarg, 0,5 msk maizena, två ägg, saffran och lite salt och peppar. Blanda rödbetshacket med resten av kvargen och maizenan, två ägg, spiskummin och lite salt och peppar.
Lägg bakplåtspapper i en 1,5 liters brödform. Fördela rödbetsblandningen i botten och morotsblandningen ovanpå. Tillaga i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 95 grader, ca 1 timme och 20 minuter. Låt patén kallna. Skär i skivor och pensla med lite olivolja. Grilla eller stek patéskivorna några minuter på båda sidor. Servera med en sallad och fetaostcréme, eller på buffébordet eller som här, till ”blommig falukorv” och ”lökblomma”.

Blommig lök
Skala och skär lök i 16 klyftor, men inte hela vägen igenom, utan lämna 1 cm i botten. Skär bort lite av roten så att löken går att ställa. Grilla eller ugnsbaka tills löken slår ut som en blomma och nästan börjar brännas allra ytterst. Ringla över smält smör eller olivolja. Salta och peppra lite. Det går även bra att fritera ”lökbommor”. Serveras som tillbehör.

Blommig falukorv
4 pers
600 g falukorv

Skär falukorven i puckar. Gör ett rutmönster genom halva puckarna. Grilla eller ugnsbaka med rutmönstret uppåt ca 15 minuter i 225 grader och korvarna blir som blommor. Serveras förslagsvis med rotsakspaté, ”lökblomma” och sockerärter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *