Ryska kåldolmar

Middagen hos svärfar och hans underbara sambo häromdagen var som vanligt väldigt god. De lagar i största möjliga mån av ekologiska och kravmärkta råvaror och gör det mesta från grunden. Den här gången hade de köpt högrev och malt till en grov färs och tillagat kåldolmar på Olgas farmors vis.

1 kg vitkål
1 liten gul lök
3 msk smör
500 g grovmalen högrev
3-4 hackade tomater
1 ägg
0,5 dl havregryn
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk farinsocker
2 msk soja
3-4 dl grädde
1 köttbuljong

Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor kastrull med vatten en stund. Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5 min tills de är mjuka. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka fint. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör. Hacka tomaterna. Lägg lök, kålhack, havregryn och tomater i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, salt och peppar. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i ugnssäker form. Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Koka upp grädde och buljongtärning, sjud ca 5 min. Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.
Servera mos av mandelpotatis, sallad och lingon till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *