Igår var vi på middag hos svärfar och hans underbara sambo. Man får alltid så god mat hos dem! Till förrätt bjöd de på gravad lax med de klassiska tillbehören gravlaxsås och tunnbröd. Laxen hade de som vanligt gravat själv och givetvis hade de svängt ihop den dilliga såsen. Det krispiga tunnbrödet var köpt hos en lokal bagare. Gravlax, en älskad klassiker och så enkelt att göra! Det man får tänka på är att börja i tid så att smakerna hinner utvecklas. Ett annat bra tips är att snitta skinnet på ett par ställen, så att smakerna tränger in även från skinnsidan i laxen.
1 kruka dill eller hellre ett knippe på lösvikt
2 tsk vitpeppar
5 msk salt
5 msk socker
1 kg färska laxfilé med skinn, (gärna två mittbitar, 500g/st)
Hacka dillen.
Blanda peppar, salt och socker.
Gnid in blandningen i laxens köttsidor och strö över dillen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra.
Lägg laxen i dubbla plastpåsar, knyt ihop och lägg på ett fat eller plastlåda i kylen. Låt ligga 3 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Servera på ett buffébord eller bara med tunnbröd och gravlaxsås. Dekorera med några dillkvistar.