Hemgjord gnocchi

Gnocchi är det italienska namnet på ovala, lite tillplattade pastaliknande potatisknyten, ca 2 cm långa. Mindre former kallas gnocchetti.

Det går ju bra att köpa i matvaruaffärer, men ibland kan det vara kul att göra sin egen. Ingen pastamaskin behövs och hemgjort är ju så mycket godare!

Många förväxlar gnocchi med vanlig pasta och det är inte så konstigt eftersom flera pastatillverkare marknadsför torkade, knubbiga makaroner som gnocchi. Den närmaste svenska beskrivningen borde vara ”minikroppkakor utan fyllning”, då degen till kroppkakor och gnocchi är exakt lika. Men, det ska ju vara säljande namn på pastaförpackningarna. Så om du vill ha pasta i Italien, beställ inte gnocchi, för då få du ”minikroppkakor” på tallriken.

Även jag marknadsför mina gnocchi på olika sätt hemma i vår familj. Till yngste sonen som älskar pasta, men som påstår sig inte tycka om kroppkakor, kallar jag detta för färsk hemgjord pasta. Till mellanbrodern som däremot älskar kroppkakor, förklarar jag att det är minikroppkakor. Den hemgjorda gnocchin får ”MVG” eller ”A” i betyg av hela familjen.

Den godaste gnocchi jag ätit var på en italiensk restaurang i Berlin under en bilresa genom Europa. Rykande färska små potatisknyten i krämig gorgonzola- och spenatsås toppade med rostade pinjenötter. Oj, så gott det var! Jag har efterapat detta vid några tillfällen med lite olika touch från gång till gång.

Till 6 port:
1 kg mjölig potatis
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk salt

Koka potatisen oskalad, för potatisstärkelsen skall vara kvar. Skala och pressa potatisen. Rör ner ägg, mjöl och salt. Blanda ihop till en deg.
Forma degen till fingertjocka rullar på mjölat bakbord. Skär av pyttesmå bullar, ca 2 cm, tryck till dem med gaffel.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud gnocchin tills de flyter upp, 2-3 minuter. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.

Tillbehören kan varieras i det oändliga, här kommer några superenkla men väldigt goda serveringsförslag:
· Gorgonzolasås och smörstekta päron.
· Pesto och smält smör med ost.
· Tomat- eller köttfärssås.
· Lufttorkad skinka, färskriven parmesanost och salvia.
· Bacon-, lök- och äppelfräs.
· Ost och spenatsås.
· Saltimbocca i salviasås (lövbiff fylld med färsk salvia och skinka i en krämig sås av crème fraiche, vin och fond). Saltimbocca betyder ”hoppa in i munnen” på italienska, naturligtvis för att rätten är så god.

På bilden är gnocchi med krämig gorgonzolasås, baconlindad sparris och smörstekta päron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *