Spagetti bolognese med rökt lamm

Spagetti bolognese – en svensk/italiensk klassiker som går att variera i all oändlighet, och som passar in på alla årstider. Här kommer ett recept på bolognese med mycket smak. Jag köpte ett rökt lammlår till påskhelgen, men det mesta av lammet hamnade i bitar i frysen för att göra goda röror av till bakpotatisar eller wraps eller som här, för att blanda i köttfärssås så den blir till den allra godaste av köttfärssåser. En klassisk bolognese innehåller annars lite pancetta, rökt sidfläsk eller bacon, men i detta recept ingår alltså ca 400 g tärnat lamm. Mmmm!

8 port:
500 g nötfärs
400 g rökt lammlår eller lammbog
100 g rotselleri
1 rödbeta
2 lök
4 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
3 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
rapsolja
salt och nymald svartpeppar
Spaghetti
Parmesan eller riven västerbottensost

Hacka löken och låt fräsa en liten stund. Lägg i köttfärsen och hackad vitlök. Bryn på medelvärme. Skala och riv rödbeta och selleri, vänd ner. När färsen blivit genomstekt, slå på vin, tomater, tomatpuré och fond. Låt puttra under lock ca 20 minuter. Tärna det rökta lammet, vänd ner och låt puttra några minuter till. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, parmesan eller riven västerbottensost och en sallad. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *