Svensk klassiker köttbullar

Idag får det bli den svenska klassikern köttbullar till middag. Den här gången frångår jag mitt vanliga sätt att göra det på, vilket annars bara är att blanda färsen med stekt lök, salt, svartpeppar och persilja. De flesta köttbullrecept brukar innehålla ströbröd eller potatis och några dl vätska. Det behövs inte. Konsistensen är lite hårdare när man inte drygar ut färsen, men det tycker jag inte gör något. Nu har jag dock gjort ett undantag och blandat i lite ingredienser som gör bullarna lite mjukare och lenare. Se recept nedan. Riktigt gott faktiskt, även om jag troligen gör på mitt vanliga sätt nästa gång.

1 kg nötfärs från svenska gårdar
2 dl havregryn
3 dl havregrädde (funkar utmärkt med vanlig grädde också)
1 ägg
2 msk kalv- eller oxfond
1 gul lök (finhackad och sauterad)
Salt och vitpeppar
Smör eller olja att steka i

Häll havregryn, ägg, grädde och fond i en bunke. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt svälla medan löken finhackas och steks i smör eller olja på svag värme så den blir glansig. Tillsätt färs och lök. Rulla och stek i panna med smör eller olja. Servera med potatis, rårörda lingon, pressgurka och gräddsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *