Laxfyllda spättafiléer

Köpte hem 5 kg rödspätta av Brobergs Fisk häromdagen och känner mig rik som ett troll! En av mina favoritfirrar! Lättpanerade spättor i pollenta blev det för några dagar sedan, jag fixar recept på det inom kort. Idag får det bli gravlaxfyllda spättafiléer, kokt potatis och en syrlig citronsås till middag.

Till 4 pers:
700 g spättafilé
200 g gravad eller kallrökt lax
900 g fast potatis
salt och peppar
3 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
2 msk smör
1 citron, saften och lite rasp av skalet
1 msk maizena eller 2 msk vetemjöl

Tina fisken. Skala och koka potatis. Sätt ugnen på 200˚C. Lägg ut spättafiléerna på arbetsbordet. Dela laxen i stavar eller skivor och fördela över filéerna. Salta och peppra lite, men bara lite, för laxen är redan så salt. Rulla ihop och lägg i ugnsfast form.
Häll fiskbuljongen runt spättarullarna och låt dem gå 10-15 minuter i ugn eller tills fisken är vit och ogenomskinlig. Vid en innertemperatur på 53 grader är de klara.
Smält smöret och rör ner mjöl eller maizena. Ta buljongen som blev runt fisken och späd med den och grädden i omgångar under omrörning. Låt såsen koka ca 3 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med pressad citronsaft, salt, peppar och citronrasp.
Servera fisken med kokt potatis, citronsås och lättkokta grönsaker eller valfri sallad. Garnera gärna med lite dill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *