Kalljästa morotsbaguetter

Idag har jag bakat ut  6 st riktigt saftiga och goda morotsbaguetter. Degen rördes ihop igår morse och har kalljäst ett helt dygn.  Den långa jäsningstiden och den rikliga mängden morötter gör det väldigt smakfullt och saftigt. Familjen njöt av en lång och sen frukost idag då vi fyllde dessa varma bröd med smör, ost, skinka och krispig paprika.

10 g jäst
4-6 kokta morötter, mixade med ca 3 dl vatten
0,5 dl rapsolja
4 tsk salt
3-4 st grovt rivna morötter
1 msk linfrön
1 msk ljus sirap eller honung
1 dl havre
10 dl vetemjöl special, ca

Koka morötter i några dl vatten, mixa till slät soppa och låt kallna. Blanda jästen med ingredienserna utom mjölet. Rör om ordentligt. Pytsa i lite mjöl i taget och fortsätt rör om. Täck degen med plastfilm eller lock och ställ in i kylen 12-24 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i 6 lika stora bitar. Forma bitarna till plåtlånga baguetter och lägg dem på bakpappersklädd plåt eller lägg på baguetteplåt ifall du har. Låt jäsa övertäckt i ca 60 min. Sätt ugnen på 225-250 °. Snitta baguetterna med en vass kniv eller rakblad.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt gärna bröden svalna utan bakduk så de behåller frasigheten. Pensla med rapsolja ifall du önskar mjuk yta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *