Den här julkakan har jag gjort och bjudit nära och kära på några gånger. Den är så läcker!
Pajdeg:
125 g mjölkfritt smör
0,5 dl socker
1 äggula
2 dl skållad och skalad mandel
2 dl majsmjöl
Fyllning:
50 g mjölkfritt smör
2 dl socker
3 dl skållad och skalad mandel
2 ägg
1 msk potatismjöl
Madeirafikon:
2 dl Madeira
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
12 torkade fikon
Koka upp Madeira, kanelstång och nejlikor. Tillsätt fikonen och låt blandningen sjuda i 5-10 minuter. Låt stå och dra svalt gärna till nästa dag.
Kör smör, socker, äggula, mandel och majsmjöl hastigt i en matberedare till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Låt stå kallt en stund.
Kör smör, socker och mandel i matberedare. Tillsätt ägg, det lilla spad som fikonen ligger i och till sist lite potatismjöl
Häll fyllningen i den kylda degformen och fördela fikonen, hela eller i strimlor, ovanpå. Grädda långt ner i ugnen, 20-25 minuter i 200 grader.
Kakan passar utmärkt att servera till glögg eller som dessert med en klick lättvispad grädde eller mjölkfri glass.