Provning och lunch på Mt Difficulty

Sist men inte minst åkte vi till den vackert belägna vingården Mt Difficulty i Central Otago, Nya Zeeland. Vi förväntade oss rena, fräscha, eleganta viner – och ja, det var som förväntat eller kanske till och med bättre. Vingården är belägen mitt i inlandet, 200 m över havet, klimatet är torrt och här slipper de kustvindarna. Optimalt odlingsområde!

Vi började med Mt Difficulty Bannockburn Dry Riesling 2015. Balanserat, fruktigt, 3 gr tillsatt socker per liter men inte alls för sött. Bra matvin!

Mt Difficulty Bannockburn Sauvignon Blanc 2015. Kvitten, vita blommor, krusbär, mmmmm så gott!

Mt Difficulty Bannockburn Pinot Noir 2014. Druvorna kommer från 6 olika vingårdar. Mörka bär, skogsbär, heta kryddor och tanniner då 30% hela klasar används. 30% lagras på nya franska ekfat. Lagras 12 mån på ekfat. Detta vin skulle kunna lagras 5-10 år utan problem.

Mt Difficulty Single Vineyard Pipeclay Terrace Pinot Noir 2013. Ett mycket exklusivt vin där allt görs för hand, i liten mängd och endast bra årgångar. Årgång 2013 är den bästa årgång någonsin hittills! Viol, mörka körsbär, mörka skogsbär. Ja, en mycket trevlig upplevelse. 110 NZD, alltså 720 SEK.

Tyvärr går Mt Difficulty’s viner inte att få tag på i Sverige, men flera andra mycket bra vingårdar finns representerade här. När vi hade provat blev vi serverade en härlig spansk-italiensk-tapas-lunch bestående av:

Olika sorters oliver i marinad, soltorkade tomater och cornichoner
Serrano och italiensk salami
Hembakad mjuk pepparkaka med Whitestone Blue Cheese
Aubergine- och russinchutney
3 år lagrad cheddar och Waitaki Camembert
Morot- och mandelspånsallad med curry- och cummindressing
Steward Island lax- och färskostboll rullad i rostade sesamfrön
Flera sorters nybakade surdegsbröd

Jag skulle gärna besöka ännu fler än de 13 gårdar vi hann besöka. Det finns drygt 2000 vingårdar på Nya Zeeland, men jag är glad och lycklig över att få ha fått komma till dessa 13 vingårdar där vi blivit så gästvänligt emottagna och fått det så intressant och spännande berättat för oss om livet på vingårdarna. Givetvis har det varit en fröjd för gommen att få prova så många fina, eleganta viner.

Åk gärna till Nya Zeeland en gång i livet! Det är ett så fantastiskt vackert land och det finns så mycket att uppleva! Boost för kropp och själ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *