Provning på Felton Road

På vår sista vindag i Central Otago, Nya Zeeland fick vi också besöka de två vingårdarna som anses vara några av de bästa producenterna i området.

Vi började hos Felton Road där den otroligt kunnige Mike Wolfenden berättade om det ekologiska och biodynamiska tänket. Vingårdarna är 100% eko- och biodynamiskt certifierade. Under hösten och våren kommer får in på vingårdarna och betar gräset mellan vinrankorna och även de överflödiga bladen på vinrankorna. Druvorna handskördas och man använder endast vildjäst.

Vi fick gå in i vinkällaren där det spelas lugn klassisk musik för vinerna. En kille gick runt och putsade lite på ekfaten och liksom pysslade om dem. Mike berättade om vinerna medan vi fick prova dem i följande ordning:

Först ut var Felton Road Bannockburn Chardonnay 2015. Denna chardonnay bjuder på massor med fräschör och frisk syra. Elegant och endast aningen ekfat med touch av vit persika, citrus och rostade nötter.

Sedan provade vi tre Felton Road Pinot Noir 2015. Först Bannockburn som var en blandning från tre vingårdar. Fruktigt, varmt, mjukt och runt vin. Efter det Calvert där druvorna kom från en vingård, den varmaste delen av den. Ren doft och smak, fin fruktighet. Sedan Block 5 som bara görs i små volymer. Periodvis kan det faktiskt finnas små partiet av detta underbara vin i Sverige. Ja, kors, vilka fantastiska viner!
Bra, bättre, bäst kan man säga. Block 5 är ren vinmagi. Intensiv frukt och längd. Mineralrikt och tanniner som finns där men inte för mycket.

Vi fick även prova en spännande Felton Road Riesling Bannockburn 2016. Aromer av lychee, persika och blom. Som en ljuvlig sorbet i munnen. Detta vin föll mig verkligen i smaken, men tyvärr går det inte att få tag på i Sverige då alkoholhalten är snäppet för låg för vad den får vara för att säljas i Europa. Ganska konstigt EU-krav måste jag säga. Det gäller att ta vara på de stunder som ges 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *