Laxbakelse

Laxbakelse med avokado och äpple är en festlig förrätt som går utmärkt att förbereda i god tid och förvara i frysen. Servera med salladsblad, honungsdressing och knapriga frön eller nötter.

6 port

400 g kallrökt lax i skivor
2 avokador
4 msk crème fraiche
rivet skal av en lime
1 msk limejuice
1 liten rödlök
ett litet eller ett halvt äpple
1 krm kajennpeppar
salt
0,5 dl pinjenötter
1 liten påse späda salladsblad (ca 70 g)
ev några gröna sojabönor
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
2 tsk flytande honung
salt och peppar

Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa den och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke.

Skala och finhacka löken och äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen.

Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar. Smaka av med salt.

Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje laxplatta. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien hårt och tätt. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell. Lägg dem minst 2 timmar i frysen.

Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning.

Blanda olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Vid servering: Ta fram de frysta rullarna ett par timmar före servering. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor. Fördela sallad och sojabönor på tallrikar. Lägg två tinade laxrullar på varje tallrik. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *