Festlig fiskpaté

Laga en riktigt god fiskpaté, fylld mad rökt lax, när du vill bjuda festligt och väl förberett. Patén kan du göra en till två dagar i förväg och förvara i kylen. Rör ihop en romsås och dekorera strax innan servering.

300 gram laxfilé
300 gram vit fiskfilé som gädda, sej, kolja eller torsk
3 ägg
2 tsk salt
3 dl grädde
1 msk citronsaft
1 msk dijonsenap
2 krm vitpeppar
0,5 krm cayennepeppar
1 msk potatismjöl

Fyllning:
0,5 purjolök
2 msk hackad dill
100 g kallrökt lax
lite smör eller olja att steka purjolöken i

Klä en avlång brödform med ett bakplåtspapper. Rensa, skölj och hacka purjolöken fint. Stek den på svag värme i lite smör eller rapsolja. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten. Rensa fisken från ben, skär den i kuber och mixa i matberedare. Tillsätt ägg, grädde, citron, potatismjöl, senap, cayennepeppar salt och peppar. Fyll formen med fiskfärs till hälften, lägg ett lager purjolök, dill och strimlad kallrökt lax. Bred sedan på med resterande fiskfärs. Vik över bakplåtspappret och ställ in formen med fiskpaté i djup ugnsform. Häll hett vatten runt om. Baka fiskpatén i vattenbad ca 1 timme. Ta ut fiskpatén och låt svalna innan servering.

Servera ljummen eller kall till förrätt eller kall på buffé. Gör en romsås till. Garnera med kräftstjärtar eller skalade räkor, lime och lite rucola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *