Morot- och nyponskalsbaguetter

Riktigt saftiga baguetter. Degen rörs ihop dagen innan och får jäsa kallt under natten. Lång jäsningstid och den rikliga mängden morötter gör brödet smakfullt och saftigt. Godast nygräddat, sådär så smöret och osten nästan smälter, på med lite krispig paprika och njut till morgonteet/kaffet.

25 g jäst
4-6 kokta morötter, mixade med ca 3 dl vatten
0,5 dl rapsolja
4 tsk salt
3-4 st grovt rivna morötter
1 msk linfrön
3 msk nyponskal
1 msk ljus sirap eller honung
1 dl havre
10 dl vetemjöl special, ca
ev lite sesamfrön eller nyponskal att dekorera med

Koka morötter i 3 dl vatten, mixa till slät soppa och låt kallna. Blanda jästen med ingredienserna utom mjölet. Rör om ordentligt. Pytsa i lite mjöl i taget och fortsätt rör om. Täck degen med plastfilm eller lock och ställ in i kylen 12-24 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i 6 lika stora bitar. Forma bitarna till plåtlånga baguetter och lägg dem på bakpappersklädd plåt eller lägg på baguetteplåt ifall du har. Låt jäsa övertäckt i ca 60 min. Sätt ugnen på 225-250 grader.
Pensla ev med lite vatten och strö på frön eller nyponskal. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt gärna bröden svalna utan bakduk så de behåller frasigheten. Pensla med rapsolja ifall du önskar mjuk yta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *