Vietnamesiska sommarrullar

Vårrullar är kanske rätt benämning, och brukar vara tunna rispapper fyllda med primörer och räkor eller lax och serveras som förrätt eller tilltugg. Fingermat att dippa i kryddig sås. Här är recept på veganska sommarrullar med mango, avokado, rödkål, salladslök, morot, paprika och mynta där rostad mandelsås är blandad i fyllningen.

Mandelsås
1 dl rostade finhackade sötmandlar
1 tsk sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
0,5 dl japansk soja
1 msk sesamolja
0,5 dl olivolja

Vårrullar
500 g rödkål
2 mangofrukter
2 avokador
1 msk färskpressad citronjuice
6 salladslökar
1 morot
1 halv röd paprika
10 rispapper
1 kruka mynta

Mixa alla ingredienser till mandelsåsen.
Strimla rödkålen riktigt tunt. Blanda såsen med rödkålen.
Skala och skär mangon i avlånga bitar. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i avlånga bitar. Droppa lite citronjuice över avokadon. Skiva salladslöken tunt. Skär moroten och paprikan i smala svavar.
Blöt en ren kökshandduk och krama ur. Lägg den på köksbänken. Fyll en skål med ljummet vatten. Doppa ner ett rispapper i vattnet ca 30 sekunder och lägg ut på handduken.
Lägg lite kål, mango, avokado, salladslök och några myntablad i mitten av rispapperet. Börja med att vika upp från dig. Tryck till och vik därefter in sidorna, rulla ihop till en jämn rulle.
Lägg rullen på en skärbräda med en ny ren urkramad, blöt kökshandduk. Gör resten av rullarna. Lägg rullarna med några centimeters mellanrum så de inte fastnar i varandra.
När alla rullar är färdiga, lägg den blöta kökshandduken du använt vid rullning över rullarna, förvara dem så i kylskåpet om de inte skall avnjutas på direkten.
Just innan servering, ta ut rullarna och skär av dem på mitten och lägg på ett fat. Servera gärna med lite extra soja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *