Mox – gravad morot på gravlaxvis

Gravad morot kanske låter lite konstigt om du inte testat det förut men saltbakad, dillmarinerad morot kan se ut som och smaka som gravad lax. Eller åtminstone smaka väldigt likt gravad lax.
Lite olja ger morötterna en fet fiskig karaktär som med ättika eller vinäger, dill och lite andra kryddor ger ett slutresultat som i olika anrättningar med stolthet kan ersätta laxen! Jag har bjudit flera på mox-snittar med hovmästarsås och flera har gissat att de ätit snittar med gravlax.

4 stora morötter
2 dl salt

Marinad:
1 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger eller ättiksprit
2 msk socker
2 msk vatten
10 vitpepparkorn
1 tsk gula senapsfrön
1 lagerblad
4 dillstjälkar
1 knivsudd rökt paprikapulver

Sätt ugnen på 200 grader och häll saltet i en trång, liten form. Skala morötterna och lägg i formen. Baka morötterna mitt i ugnen ca 40–50 minuter tills de är al dente. Låt svalna.
Medan morötterna ugnsbakas gör du lagen. Repa av dillen och lägg stjälkarna i en kastrull (spara dillbladen till servering). Krossa vitpepparkornen och blanda ner tillsammans med resten av ingredienserna till lagen. Låt koka upp och rör om lite så att sockret löser sig. Låt lagen svalna.
Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Förslut väl. Låt dra i kylen minst 12 timmar.
Finhacka dillen. Låt morötterna rinna av. Torka av dem lite lätt och rulla morötterna i dillen. Skiva morötterna tunt på längden. Dekorera med dill.
Njut som gravlax med gravlaxsås på tunnbröd eller gör goda snittar till fördrinken eller varför inte till dillstuvad potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *