Julkryddkaka med lingonsylt

Mjuk pepparkaka med lingonsylt, fullproppad med härliga julkryddor, håller sig saftig och god i flera dagar. Perfekt till glöggen eller en kopp rooibos med lite honung.

0,5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk stött kardemumma
1,5 dl vatten
1 dl rapsolja
3,5 dl lingonsylt

Blanda alla torra ingredienser. Vispa i vatten och olja och rör sist i lingonsylten.
Häll i smord och bröad form eller i bakplåtpappersklädd form. Grädda mitt i ugnen i 180 grader ca 35 minuter.
Servera lite lättvispad grädde till eller en frosting gjord på cashewnötter.

Frosting:
3 dl cashewnötter
5 mjuka dadlar
ca 1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
zest och saft av en citron
Blötlägg cashewnötterna några timmar eller över natten. Häll av vattnet, lägg i urkärnade dadlar, vatten, vaniljsocker och citron. Mixa slätt. Servera till kryddkakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *