Mullineux Wines, Sydafrika

Idag har vi fortsatt att utforska bedårande Franschhoek och vingården Mullineux Wines, eller Mullineux & Leeu Family Wines, som de heter numera. Mullineux är en kultförklarad vinproducent som startades av Chris och Andrea Mullineux 2006. Deras viner är hett eftertraktade världen över och de har fått ett oöverträffat antal lysande recensioner. På deras första nio år har de bland annat förärats med 5 stjärnor i Platter’s Guide hela 17 gånger!!!

Vi började prova två vita viner, samma druva som plockats samtidigt och tillverkats på exakt samma vis. Enda skillnaden är vinernas jordmån.
Mullineux GRANITE Chenin 2016 och Mullineux Leilefontein QUARTZ Chenin 2016. Dessa två viner är såklart ganska lika varandra, men allt eftersom man jämför märker man att GRANITE har en fin syra och aromen flinta, sten, citrus medan QUARTZ är lite rundare, också fräscha mineraler med toner av vit persika, havre, mandel som avslutas med citron. Båda vinerna fantastiska!

Sedan fick vi jämföra tre röda viner på samma sätt, återigen, från samma druva (Syrah), årgång och tillverkning. Jordmånen är det som skiljer, och minsann, det ÄR olika.
Mullineux GRANITE Syrah 2015, Mullineux IRON Syrah 2015 och Mullineux Roundstone SCHIST Syrah 2015.
Alla tre är fantastiska, jag kan inte säga vilken som är allra bäst, alla får högsta betyg.

Avslutningsvis fick vi ett glas med deras fantastiska dessertvin Mullineux Straw Wine 2016. Det godaste dessertvin jag någonsin smakat! En komplex smakexplosion. Alkoholhalt 8%. Skulle inte göra sig bra till en chokladkladdkaka, men däremot perfekt till en fruktpaj, fruktkaka eller fruktsallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *