Äppel- & päronpaj

Här är äpplen och päron under ett flätat lock!

Pajdeg
6 dl vetemjöl
3 msk socker
250 g kallt smör
0,5 dl kallt vatten

Fyllning
4 äpplen
3 päron
2 tsk potatismjöl
1 dl grädde
25 g smör
1 dl socker
0,5 dl farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering
1 ägg
farinsocker

Arbeta samman pajdegen. Kavla ut ca 2/3 till en rund platta. Lyft över plattan och klä en pajform. Tryck fast degen väl mot kanten och låt den hänga över något. Då glider inte degen ner under gräddningen. Klipp bort överflödig deg. Låt formen och den sparade degen stå kylskåpskallt att vila i minst 30 minuter.
Ta fram formen och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader.
Skala och skär äpplen och päron i mindre bitar. Strö över potatismjöl och rör om. Häll grädde, smör, socker och farinsocker i en kastrull. Värm upp under omrörning. Lägg i äppel- och päronbitar, kanel och vaniljsocker. Låt det koka en stund så fruktbitarna mjuknar lite. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Ta fram den mindre degbiten och kavla ut den tunt. Sporra smala remsor och lägg dem över fyllningen i ett rutmönster. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite farinsocker. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills pajen fått fin gyllenbrun färg ca 30 minuter. Servera gärna vaniljglass eller vaniljsås till pajen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *