Kycklinggryta med bacon, äpple och äppeljuice

Ett äpple om dagen är bra för magen har vi ju länge hört. Det är inte för inte man säger så. Äpple har sedan urminnes tider varit känt för att främja vår hälsa och äpple hamnar högt upp på listan, ibland högst när man pratar om de nyttigaste frukterna.
Äpplen är helt enkelt anmärkningsvärt nyttiga!
Här kommer tips på en härlig allt-i-ett-gryta med smak av äpple och Dijon. Bacon ger god sälta som möter sötma från äpple och senap. Grytan är enkel att göra och passar lika bra till vardag som till fest.

4 port
2 msk rapsolja
2 äpplen skurna i större klyftor
1 gul lök i klyftor
2-3 selleristjälkar skurna i bitar
2-3 potatisar, skalade och skurna i klyftor
8 skivor bacon
8 kycklinglår, ben- och skinnfria eller 4 filéer delade på mitten
5 dl äppeljuice
1 msk Dijonsenap
1 kycklingbuljongtärning
1 dl crème fraiche eller grädde
Salt och peppar

Stek äppelklyftorna gyllengula i lite olja på medelvärme i ca 3-4 minuter. Ställ åt sidan.
Fräs lök, selleri och potatis i lite olja ca 5 minuter. Ställ åt sidan.
Vira en baconskiva runt varje kycklinglår alternativt runt varje filéhalva. Stek ca 10 minuter, vänd då och då så att de får färg runtom. Lägg i lök, selleri, potatis, buljongtärning, senap och häll i äppeljuice. Koka upp, sätt på lock på grytan och låt den puttra i ca 40 minuter.
Tillsätt sedan de stekta äppelklyftorna och crème fraiche eller grädde, gör ett snabbt uppkok, salta och peppra. Servera med ett gott bröd, en fräsch sallad och kanske en torr cider eller ett fruktigt vitt vin i glaset. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *