Fänkålssoppa – En härligt god hälsomåltid!

Fänkålen är ingen kålsort även om ordet kål finns med i namnet. Den tillhör istället familjen flockblommiga växter, där även morot, dill och persilja ingår.
Fänkålen har en delikat lakritsliknande smak med toner av citrus, och har många hälsofrämjande egenskaper. Fänkålen kan ätas rå om den är tunt hyvlad, kokt, ugnsrostad, stekt eller grillad. passar utmärkt till fisk, i grönsaksblandningar, som t ex ugnsrostade rotfrukter, i soppor eller gratinerad med smör, citron och Västerbottensost. Supergott i bröd. Sätt igång att utforska fänkålens fina smak som det bästa tillbehöret. Här bjuder jag på fänkålsoppa.

4 port
2 fänkål
1 purjolök
4 stjälkselleri
2 vitlöksklyftor
4 potatisar
2 msk rapsolja
7 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl havregrädde (eller vispgrädde)
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och nymalen svartpeppar

Topping
Paprikakryddade rostade solros- eller pumpakärnor
fänkålsdill

Skölj och skiva fänkål, purjolök och selleri. Skiva vitlöken. Skala och dela potatisen i bitar. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljong, vinäger och grädde och låt sjuda 15-20 minuter. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och toppa med rostade paprikakryddade solroskärnor och fänkålsdill.

Tips på god frötopping
Blötlägg ett par dl solroskärnor en stund. Häll bort vattnet och rör ner ett par tsk paprikapulver. Lägg blandningen på en ugnsplåt och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter i 150 grader. Rör om ett par gånger så att fröna inte bränns vid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *