Sotad lax

Svart mat är en stor trend i USA och England. Svarta råvaror, sotad, förkolnad och bränd mat. Även här hemma har vi börjat se den svarta maten på menyerna. Sotet ger en fin färgskiftning på råvaran och maträtten blir liksom mer spännande. Eld är egentligen en fantastisk krydda. Sotad, rimmad lax har blivit en stor favorit hemma hos oss. Kör så det ryker!

200 g lax, gärna ekologisk eller vild
2 msk salt
1 msk torkad fänkål
1 msk torkad Kummin
2 tsk svartpeppar

Skär ut en fin bit av laxens rygg. Dra av skinnet och ta bort eventuella ben.
Klappa in fisken i salt, lägg i plastpåse och förslut väl. Låt rimma i kyl i ca 12 timmar, förslagsvis över natten. Vitsen med rimningen är att laxen blir fastare och smakrikare.
Lägg kryddorna i en torr gjutjärnspanna och rosta dem lätt, men se till att de inte bränns vid. Mortla dem sedan.
Ta fram laxen och ”dutta” den helt torr med hushållspapper. Vänd sedan laxen i kryddorna.
Hetta upp en gjutjärnspanna på hög värme och sota laxen i ca 1 minut på varje sida, var inte rädd om det ryker lite, det ska det göra. Laxen ska bli sotig.

Låt den sotade laxen svalna och skiva sedan upp den i tunna skivor och servera med goda tillbehör, t ex krämig avokadodipp smaksatt med citron och vitlök och en krispig sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *