Svart bröd med aktivt kol

I USA lägger man aktivt kol i kylskåpet för att ta bort dålig lukt, i Holland har man det i hudkräm och ett populärt bageri i Malmö använder det för att färga bröd och bakverk svarta. Här kommer mitt recept på kolbröd.

25 g jäst
5 dl kallt vatten
0,5 dl rapsolja
1 msk salt
1 msk honung
0,5 dl sirap
1 msk linfrön
100 g kokta svarta bönor ca
4-7 tabletter aktivt kol, ca 20 g
1 tsk fänkål, kummin eller anis (gärna alla tre kryddor)
1 dl grahamsmjöl
1 dl kornmjöl
1 dl rågmjöl
1 dl havregryn
5 dadlar i bitar
ca 10 dl vetemjöl
Ägg till pensling
Sesamfrön

Lös upp jästen i vattnet. Mortla kolet till pulver. Rör i alla ingredienser men inte allt mjöl. Tillsätt mer mjöl eftersom tills degen blir glansig och släpper i kanterna. Täck med lock eller plastfilm och ställ in i kyl över natten eller ett par timmar i rumstemperatur.
Baka ut frallor eller limpor i önskad storlek. Låt jäsa ca 1 timme. Pensla med ägg och strö över frön. Grädda i småfrallor i 225 grader 12-20 min beroende på hur stora frallorna är. Limpor gräddas i 200 grader 20-30 min. Stick i en termometer om du är osäker på hur länge de ska gräddas. De är klara när innertemperaturen uppnått 97 grader.
Servera gärna med färgglada pålägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *