Hasselbackare av rödbeta och potatis

Idag fick det bli hemrullade köttbullar med rödbetshasselbackare till middag. Ja, det blev några vanliga hasselbackare på potatis också.

Till 4 personer behövs ca 1 kg rödbetor. För den som vill går det ju fint att blanda med andra rotsaker och eller potatis och inte bara rödbetor. Det behövs också 50 g smör, lite salt och ev lite ört- eller paprikakrydda.

Sätt ugnen på 225° grader.Skala rödbetorna och skär som hasselbackspotatis (inte helt igenom). Det går lätt att skära hallelbackssnitt om man lägger rödbetan i en träslev och skär rakt ner mot slevens kanter. Lägg rödbetorna med den skivade sidan uppåt i en smord ugnsfast form. Pensla med smör, salta och rosta i ugnen cirka 40 minuter. Pensla med smält smör ett par gånger

Under tiden, rulla och stek köttbullar som blandats ihop av följande:
800 g nötfärs
1 hackad fräst lök
1 dl hackad persilja
1 dl havregryn
1 ägg
1 dl hackad Vindelälvsrökt skinka
1 msk kalvfond
1 msk senap
Någon msk vatten
Lite salt och peppar
Bryn köttbullarna i smör runt om. Antigen kan de stekas klara i stekpannan eller gör som jag gjorde, låt dem gå färdiga en stund på plåten tillsammans med hasselbackarna. Servera med en fräsch sallad och t ex en vitlökssås eller chévrecreme.
Den här bilden är kanske inte den snyggaste, men gott smakade det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *