Provning på Dog Point

Denna eftermiddag har vi besökt vingården Dog Point och provat deras spännande viner. Dog Point odlar tre druvor och tillverkar fyra viner.
En Sauvignon Blanc som är typisk för Marlborough distriktet, en annan Sauvignon Blanc som är lagrad och jäst på franska ekfat, en chardonnay och en Pinot Noir.

Vi provade alla fyra, och de är alla rena, fräscha! Deras vanliga, traditionella Sauvignon Blanc har en fruktig doft och perfekt balans mellan fruktighet och syra, lite citrus kan man känna. Gör sig bra som apertif eller till fisk- och skaldjur.

”Section 94” är en Sauvignon Blanc med intensiv doft med inslag av mogen citrus, persika, vita blommor, färska örter, och rostade fat. Smaken är torr och medelfyllig med fina toner av stenfrukt, mogen citrus, färska örter, sten och rostade fat. Den friska syran och intensiva frukten följer trevligt med i den långa eftersmaken. Så annorlunda att det är svårt att säga att druvan verkligen är en Sauvignon Blanc.

Chardonnay 2014 är har intensiv doft med inslag av melon, nötter, citron och rostade fat. Smaken är torr och medelfyllig med angenäma inslag av stenfrukter, melon, nötter och rostade fat samt en läcker rökig mineralitet. Vinet har en något fet textur och en mycket bra smaklängd. Kräver ingen matbit till men gör sig ypperlig till grillad fisk och ljust kött, gärna med brynt smör till.

Sist men inte minst provade vi en Pinot Noir 2014. Doften är intensiv och komplex med läckra inslag av röda frukter och mörka körsbär, kanel och kryddpeppar samt viol. Smaken är torr med bra syra, fin integrerad fatkaraktär, mjuka behagliga tanniner och intensiv smak med inslag av röda frukter, violer, kryddor och mineral. Elegant vin med en härlig lång eftersmak.

Alla fyra viner kan köpas i Sverige via folk o folk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *