Jordärtskockssoppa

Jordärtskockan kan tillagas på de flesta sätt. Det finns de som uppskattar den rå, skivad tillsammans med ruccola, lök och en god vinägrett. Personligen vill jag dock ha den tillagad. Kokt smakar den utsökt i sallad eller som puré med smör och salt. Att steka den skivad, tärnad eller riven tillsammans med olivolja är en läckerhet, liksom att ugnsrosta eller gratinera den med grädde, vitlök och potatis. Den går utmärkt att lägga på grillen, eller fritera i olja och äta som krispigt tilltugg. Här är en god jordärtskockssoppa!

4 port:

300 g jordärtskocka
300 g potatis
3 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör eller rapsolja
7 dl grönsaks- eller hönsbuljong
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
lite färsk eller torkad timjan och rosmarin
salt och vit- eller svartpeppar
Garnering: knaperstekt bacon, rostade solrosfrön, handskalade räkor eller strimlor av kallrökt lax.

Skala och hacka lök, vitlök, jordärtskockor och potatis. Fräs i smör utan att det får färg. Häll på vin och buljong. Koka tills allt är mjukt. Mixa. Tillsätt timjan, rosmarin och grädde. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med valfri garnityr. På bilden är knaperstekt bacon, frön och örter. Servera med ett gott bröd. Oemotståndligt gott!
Tips: Blanda soppan med 3 droppar tryffelolja eller ringla över lite kallpressad olivolja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *