Den här somriga inkokta kycklingen brukar gå hem hos de flesta. Servera gärna kokt nypotatis slungad med riven västerbottensost och gräslök. En kall myntayoghurt passar perfekt till. En given succé på buffébordet!
4-6 kycklingfiléer
1,5 l grönsaksbuljong
1 citron
1 tsk socker
salt
Basilikagremolata:
1 kruka basilika
2-3 vitlöksklyftor
1 citron, skal och saft
1 dl raps eller olivolja
lite av buljongen från kycklingen
lite honung
salt och peppar
Koka upp vatten, buljong, socker och citronsaft i en kastrull. Lägg i hela kycklingfiléer och låt sjuda 20 min. Ta upp kycklingfiléerna och låt dem svalna.
Hacka basilika och vitlök. Skrubba citronen riv skalet (utan att få med det vita). Blanda basilika, vitlök, citronskal, lite av buljongen, olja och smaka av med salt, peppar citron och honung.
Skär kycklingfiléerna i skivor rakt över fibrerna. Lägg upp på serveringsfat och ringla över gremolatan.