Lax- och spenatpaj

Här är en smakrik lax- och spenatpaj i pajskal av både sesamfrön och pesto. Här har jag använt hemgjord nässelpesto, men självklart går det att använda köpt grön pesto.

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
50 g smör
2 msk grön pesto
2 msk vatten

Fyllning:
5 salladslökar
150 g färsk spenat
300 kallrökt eller varmrökt lax
3 ägg
3 dl havregrädde eller crème fraiche eller vispgrädde
salt och peppar
ev lite Västerbottensost

Garnering:
Dill eller ruccula och ev lite handskalade räkor

Blanda ihop alla ingredienser. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och låt vila kallt en stund. Förgrädda 10 minuter.
Skiva salladslöken och fräs den med spenaten i smör. Lägg i pajskalet. Fördela ut laxen, vispa ägg med grädde, salt och peppar och häll över laxen. Strö gärna över lite Västerbottensost och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter i 200 grader tills pajen fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna lite innan servering. Garnera med ruccula och/eller dill och lite räkor. Servera en sommarfräsch sallad till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *